IJmuiden,
21
juni
2017
|
14:19
Europe/Amsterdam

Martin Gaus: “Zeehonden ongeschikt voor reddingwerk”

download

Mensen redden blijft mensenwerk bij de KNRM

Met een online filmpje van hondenkenner Martin Gaus vraagt de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) aandacht voor haar reddingwerk op zee door vrijwilligers. In het filmpje is te zien hoe Martin Gaus aan de slag gaat om zeehonden te trainen voor het redden en zoeken van drenkelingen op zee. De conclusie van Martin Gaus na de zeehondentraining: “Mensen redden blijft mensenwerk.”

De KNRM redt en helpt mensen en dieren op zee en het ruime binnenwater in Nederland. Jaarlijks redt de KNRM ruim 3.800 mensen uit benarde situaties op en rond het water. Ook bij windkracht 10. Dag en nacht staan 1.300 vrijwilligers klaar om uit te varen na een noodmelding. Mannen en vrouwen die zich belangeloos inzetten om andere mensen te helpen en daarbij soms letterlijk hun leven wagen.

Redders aan de wal
Het reddingwerk, het materieel en de opleiding van de vrijwilligers worden bekostigd uit donaties.

De 93.000 donateurs van de KNRM hebben de naam ‘Redder aan de wal’. De Redders aan de wal zorgen voor een vaste inkomstenbron. Zonder de steun van deze donateurs, schenkers en erflaters kunnen de redders hun werk niet doen. Sinds 1824 functioneert de KNRM zonder exploitatiesubsidie van de overheid.

Diervriendelijk
Het mag duidelijk zijn dat de zeehondentraining met een flinke korrel zeezout genomen moet worden. De zeehonden die in het bad ‘getraind’ worden door Martin Gaus, zijn geboren in Deltapark Neetje Jans en blijven daar. De zeehond die vanaf de reddingboot te water wordt gelaten, werd vrijgelaten in haar natuurlijke leefomgeving, omdat zij uit het opvangcentrum A Seal in Stellendam ontslagen was na een succesvolle revalidatie.

Mensenwerk
Redden is mensenwerk. Het vraagt om moed, inzet en een grote mate van passie, om dag en nacht klaar te staan voor reddingwerk op zee. Mensenredders verdienen steun uit de samenleving. Daarom sluit de film af met een oproep om donateur te worden van de KNRM.

De KNRM bedankt Martin Gaus, reclamebureau Havas Lemz, Deltapark Neeltje Jans, Zeehondenopvangcentrum A Seal en KNRM-reddingstation Stellendam voor de samenwerking en de totstandkoming van deze online campagne.