IJmuiden,
15
september
2015
|
13:22
Europe/Amsterdam

Redding Maatschappij blijft trouw aan basisprincipes van 1824

KNRM brengt 100.000ste geredde veilig aan wal

Sinds de oprichting van de reddingorganisatie in 1824 hebben redders van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) 100.000 mensen uit noodsituaties op zee gered. “Het is een indrukwekkend cijfer waar wij als particuliere hulpverleningsorganisatie trots op zijn en tegelijkertijd herinnert aan veel leed op zee”, stelt Jos Stierhout, de directeur van de Redding Maatschappij.

De 100.000e geredde zat dinsdag 15 september 2015 aan boord van een zeiljacht dat op het IJsselmeer ter hoogte van Enkhuizen met een tros in de schroef stuurloos ronddreef. Het KNRM reddingstation Enkhuizen bracht het schip, met zes opvarenden aan boord, veilig in de haven.

Hulpverleningen zoals voor deze 100.000e geredde zijn aan de orde van de dag zijn, bewijzen de cijfers van de laatste jaren. Sinds enige jaren brengen de 45 reddingstations van de KNRM jaarlijks gemiddeld 3.000 mensen aan de wal. Sommigen daarvan zijn van een wisse dood gered. Anderen werden op tijd geholpen uit een lastige of gevaarvolle omstandigheid voordat het levensgevaarlijk kon worden.

Deze cijfers staan in schril contrast met de beginjaren van de KNRM, toen het redden van schipbreukelingen geen vanzelfsprekendheid was en het aantal reddingen per jaar op één hand te tellen was. Toch zijn er sinds de oprichting ook opmerkelijk veel zaken onveranderd gebleven. Zo staan de drie basisprincipes van de KNRM onwrikbaar overeind:

- De redding en de hulpverlening is kosteloos voor de hulpvrager
- Redden en helpen wordt gedaan door professionele vrijwillige redders
- Het reddingwerk en de beschikbaarheid van de KNRM is bekostigd uit vrijwillige bijdragen

Het vrijwilligerskarakter van de KNRM houdt alle motieven zuiver. Er is geen financieel belang bij vrijwilligerswerk, noch bij de hulpverlening.

Toch betaalde de KNRM een hoge prijs voor het behaalde resultaat. 67 redders verloren sinds 1824 hun leven bij de uitvoering van hun geliefde vrijwilligerswerk. Het is letterlijk de keerzijde van de medaille.

De reddingbootbemanning van Enkhuizen staat vandaag met deze 100.000e geredde in de publieke aandacht. Directeur Stierhout benadrukt dat de blijk van waardering evenzogoed is bedoeld voor de 1.300 andere redders, die 24 uur per dag, 365 dagen per jaar en onder alle denkbare (weers)omstandigheden paraat zijn om in geval van nood uit te rukken. 

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.