IJmuiden,
04
augustus
2014
|
18:57
Europe/Amsterdam

Gezamenlijke persverklaring gemeente Katwijk, KNRM, KRB

Tragisch ongeval door gevaarlijke zee

Als college van de gemeente Katwijk, de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) en de Katwijkse Reddingsbrigade (KRB) zijn wij zondagavond opgeschrikt door het overlijden van een vader (32) en zijn dochter (11) als gevolg van verdrinking. Ondanks de enorme inzet van de verschillende hulpdiensten en burgers konden de twee Duitse bezoekers niet meer worden gered. Heel Katwijk leeft ontzettend mee. Dit tragische ongeval geeft helaas weer aan dat de zee altijd gevaarlijk is. De onbekendheid met de zee maakt het nog gevaarlijker.

Wees bewust van de gevaren van de zee

Als kustgemeente, plaatselijke reddingsbrigade en reddingsmaatschappij zijn wij ons bewust van de gevaren van de zee. Jaarlijks raken zwemmers in de problemen als gevolg van een sterke stroming die ontstaat door wind en getijden. Tussen de zandbanken voor de kust stroomt het zeewater bij eb en vloed door de muien naar dieper water. Deze muistromen zijn vrijwel onherkenbaar en kunnen zwemmers bij zowel eb als vloed de zee in trekken. Tegen een mui in zwemmen is fysiek vaak onmogelijk. Het beste is om met de stroom mee te drijven, aandacht te trekken, opzij weg te zwemmen en vervolgens richting het strand te zwemmen. Oplettendheid is dus altijd geboden bij het zwemmen in zee.

Extra aandacht vanuit gemeente, KNRM en KRB

Naar aanleiding van het tragische ongeval van afgelopen zondag willen de gemeente, de KNRM en de KRB nogmaals de aandacht vestigen op de gevaren van de zee. Het is belangrijk dat inwoners, maar juist ook bezoekers van onze gemeente zich hiervan bewust zijn. Op zeer korte termijn zal de gemeente in samenwerking met de KNRM en de KRB zorgen voor extra voorlichting (flyers en ander drukwerk) in meerdere talen over de zee. Deze voorlichting zal in ieder geval verspreid worden via alle toeristische locaties in Katwijk. Dit zal het volgende seizoen worden doorgezet. Andere of nieuwe manieren van voorlichting worden overlegd en bekeken samen met de hulpdiensten.